Montico driver utbildningsprojekt för ingenjörer med utländsk bakgrund
Logga in

Här finns vi:

Sök
  • Följ oss på Facebook
  • Följ oss på Twitter
  • Följ oss på LinkedIn
  • Följ oss på Youtube
  • Följ oss på Instagram
  • Följ oss på Snapchat: Montico_sverige

Snabb väg till jobb för ingenjörer med utländsk bakgrund

25 ingenjörer, de flesta från Syrien, sitter redo i Mjölby denna morgon för att möta företag som har behov av att anställa personal. Nu startar Montico i samarbete med Toyota, Väderstad, Swisslog och Arbetsförmedlingen ett nytt utbildningsprojekt för att hitta nya kompetenser och erbjuda ingenjörer med utländsk bakgrund en snabb ingång till den svenska arbetsmarknaden.

Julia Gilstring, HR-chef på Swisslog, berättar om hur det är att arbeta på Swisslog.

Julia Gilstring, HR-chef på Swisslog, berättar om hur det är att arbeta på Swisslog.

– Vi behöver er. Vi behöver ingenjörer, inleder Swisslogs HR-chef Julia Gilstring sin presentation av företaget.

Svårigheten att hitta rätt kompetens delar Swisslog med övriga företag som deltar i projektet och man ser en stor potential bland personer med utländsk bakgrund.

Fares Alhussami är en av dem som kommit till informationsträffen och som väntar på att få göra en första speedintervju med Toyota.

– Jag är nyutbildad elingenjör. Jag tog min examen i Syrien och sedan jag kom till Sverige har jag pluggat svenska och engelska. Nu vill jag komma igång och få ett jobb inom mitt yrke i Sverige, berättar Fares.

En viktig komponent i detta projekt är att validera befintliga kunskaper och ge varje deltagare det som just hen behöver komplettera med.

– Kompetensen bland personerna här är hög, säger Steve Can, utbildningssamordnare på Montico. Det vi kan fylla på med är en introduktion till svensk arbetsmarknad samt kunskap i arbetsmiljö och säkerhet i en industrimiljö. Svenskan är givetvis också en stor och viktig del och den får man genom att vara ute på en svensk arbetsplats och träna, fortsätter Steve.

Utbildningen Vägen till ingenjör består av en inledande industriteknisk grundutbildning. Därefter valideras deltagarnas kunskaper ute på företagen och man gör en praktik i 3- 6 månader. Efter praktiken kan deltagarna erbjudas en anställning på Montico och hyrs då ut som konsulter till ett av företagen. Efter uthyrningsperioden kan företaget välja att ta över och anställa personen.

För mer information om projektet, kontakta Michael Kullberg, tel. 036-17 33 33.