Logga in

Här finns vi

  • Följ oss på Facebook
  • Följ oss på Twitter
  • Följ oss på LinkedIn
  • Följ oss på Youtube
  • Följ oss på Instagram
  • Följ oss på Snapchat: Montico_sverige
bryar_search.jpg

Varför är det viktigt att jobba med search i rekryteringar idag? 

Search är ett bra sätt att nå ut till personer som inte aktivt söker efter jobb men är öppna för nya möjligheter. Det har blivit ett allt viktigare komplement för att hitta kandidater med rätt profil för jobbet, framför allt i den högkonjuktur vi ser idag. När det kommer till spetskompetenser är det absolut nödvändigt att använda sig av search, då handlar det ofta om en hög kravprofil. Ansökningarna kan då bli få och som rekryterare behöver man då nå ut till fler kandidater med de specifika kompetenserna. 

Vad ger det för fördelar att som rekryterare själv söka upp kandidaten?

Potentialen att hitta en person med rätt kravprofil ökar och du får en större bredd av potentiella kandidater. Skulle det sedan vara så att personen du kontaktar inte känner att just denna tjänsten är för dem har du fortfarande fått en ny kontakt i ditt nätverk och det är alltid positivt! Passa då på att fråga dem vilken typ av tjänst de kan tänkas vara intresserade av, nya uppdrag och möjligheter skapas hela tiden.

Vad är viktigt att tänka på i kontakten med en potentiell kandidat man sökt upp på exempelvis LinkedIn?

Det är viktigt att de personer jag kontaktar känner att jag har ett genuint intresse för deras kompetenser och att jag ger dem ett personligt bemötande. Att undvika ”massmail” och att alltid inleda med kandidatens namn är a och o. 

I en första kontakt är det viktigt att väcka ett intresse, men inte bli för djupgående. Mitt mål är alltid att få ringa upp kandidaten för en telefonintervju vid senare tillfälle, därför ber jag alltid om ett telefonnummer och förklarar sedan mer över telefon istället för att skicka mail fram och tillbaka.

Jag tycker inte att man som rekryterare ska känna att man stör kandidaten på LinkedIn. Då det är ett nätverk som sätter just yrkeslivet i fokus räknar många med att bli kontaktade av rekryterare som erbjuder nya, spännande möjligheter. Det finns dessutom en funktion där du kan kontakta personer som angett att de är ”öppna för möjligheter”. Där får du självklart bäst respons.