Logga in

Här finns vi

  • Följ oss på Facebook
  • Följ oss på Twitter
  • Följ oss på LinkedIn
  • Följ oss på Youtube
  • Följ oss på Instagram
  • Följ oss på Snapchat: Montico_sverige
Hittajobb_RegistreraCV_1903x476.jpg

Så vidgar du ditt nätverk

Du har säkert hört att många jobb tillsätts genom kontakter. Att ha ett stort kontaktnät har du helt klart nytta av när du söker jobb. Frågan är hur man går tillväga för att få ett större nätverk. Här får du några tips!

Förbered dig

Först bör du tänka igenom varför du ska nätverka och vad du vill uppnå genom det. Fundera på vilka personer du känner till som skulle kunna hjälpa dig och på vilket sätt de kan hjälpa dig i ditt jobbsökande. Skriv ner en lista på alla personer du kommer på och gör en plan för när och hur du ska kontakta dem. Ta också reda på så mycket du kan om personen så att du kan ställa bra frågor.

Hitta en form som passar dig

När man tänker på att nätverka, så går tanken ofta till att röra sig i stora grupper, i olika typer av nätverk. Detta är ett jättebra sätt att träffa många nya människor, men funkar inte för alla. Kanske vill du hellre träffa personer en och en. Då kan du kontakta de personer du vill träffa och boka in en lunch.

Sociala medier såsom LinkedIn och Facebook är givetvis också utmärkta nätverk att vara aktiv i. Se till att du har en profil som är uppdaterad och att den stämmer överens med den bild du vill visa av dig själv när du söker jobb.

Ge av dig själv

Att nätverka innebär att ge och ta. Lyssna, ställ frågor och visa ditt intresse för den person du möter. Men dela också med dig av dina tankar och kunskap. Utmärk dig och få personen att komma ihåg just dig.

Våga ta kontakt

Det kan kännas lite läskigt att ta kontakt med människor som man inte känner. Men försök att komma ur din bekvämlighetszon och våga ta chanser. Och tänk på att de flesta människor faktiskt blir glada och känner sig uppskattade när de blir tillfrågade om råd. Så våga!